Tippek tapasztalat 29. 11. 2023

Magyar jogszabályok és Menetlevél: Amit a menetlevél-vezetési kötelezettségről tudni kell

A menetlevél a jármű vezetője által kiállított dokumentum, amely tartalmaz minden fontos információt a járművel és a szállítás menetével kapcsolatban.

Mi a Menetlevél?

A menetlevél egy szigorú számadású dokumentumnak minősül, amelyet a Magyarországon végzett saját számlás közúti áruszállítást során a jármű vezetője köteles kiállítani. Tartalmaznia kell minden fontos információt a járművel és a szállítás menetével kapcsolatban. Ezt a magyar jogszabályok írják elő, és a 3,5 tonna alatti össztömegű járművekre vonatkozik.


Milyen járművekre vonatkozik a menetlevél vezetési kötelezettség?

A menetlevél kitöltésének jogalapját a 261/2011. (XII. 7.) kormányrendelet határozza meg. E rendelet szerint a következő kereskedelmi szervezetek tulajdonában lévő járművek esetében kötelező a menetlevél vezetése:

 - Saját számlás árufuvarozás: a fuvarozó a tulajdonában lévő, saját számlás közúti áruszállítást végző jármű esetében.

 - Saját számlás személyszállítás: a fuvarozó tulajdonában lévő vagy általa bérelt saját számlás személyszállítást végző jármű esetében.


Mit kell tartalmaznia a menetlevélnek? 

A hatályos jogszabály alapján saját számlás menetlevélként olyan okmány használható, amely legalább a következő adatokat tartalmazza:

 - a jármű forgalmi rendszáma
 - a jármű típusa
 - az üzembentartó megnevezése és székhelye
 - a járművezető neve
 - a szállítás jellege
 - indulás helye és időpontja 
 - érkezés helye és időpontja

 - a jármű útvonala, a megtett kilométerek és a szállított áru tömegének vagy az utasok számának feltüntetésével

A menetlevél a fentieken kívül tartalmazhat egyéb információkat is, mint például a csatolt okmányok sorszámát és az összes megtett kilométert, a megrakodott kilométereket és az áru összsúlyát.

Ami fontos, hogy az elektronikus menetlevél a saját számlás áruszállítást végző járműveknél is használható. Akik pedig a klasszikus papíralapú menetlevelet részesítik előnyben, azok az interneten könnyedén találhatnak megfelelő mintát.


Mikor nincs szükség menetlevélre?

 - Díj ellenében árut szállító teherautó esetén fuvarlevelet kell vezetni a menetlevél helyett. 

 - 7,5 tonnát meg nem haladó össztömegű, saját számlás áruszállítást végző tehergépjárművek esetében;

 - valamint maximum 3,5 tonna össztömegű tehergépjárművel történő áruszállítás esetében (ez a jármű össztömegére vonatkozik, tehát az N1 járműkategóriáról van szó, ami a kisteherautókat jelenti);

 - vagy ha az áruszállítás nem díj ellenében történik, akkor sem kell menetlevél.

 - Továbbá a magántulajdonban lévő teherautók vezetői is mentesülnek a menetlevél és a fuvarlevél kitöltési kötelezettsége alól. (a jogszabály alapját a 158/2008. (VI. 10.) számú kormányrendelet határozza meg, amelyet a közúti járművek üzemben tartásáról szóló 89/1988. (XII. 20.) MT rendeletet módosított).


A menetlevél és a fuvarlevél közötti különbség 

 - Fuvarlevél - egy olyan dokumentum, amely tájékoztatást ad a fuvarozó számára. Lényegében biztosítja a szállítási szerződés megkötését és igazolja a küldemény átvételét. Ennek eredményeként a feladónak vagy a fuvarozó cég alkalmazottjának kell kitöltenie - de mindkét félnek ellenőriznie kell.

 - Menetlevél - viszont egy olyan okmány, amelyet a jármű vezetője állít ki, és tartalmaz minden fontos információt a járműről és a szállítás körülményeiről. Az elektronikus menetlevél olyan teherautók esetében is használható, amelyek saját számlás közúti áruszállítást végeznek. 


A GPS Dozor és a menetlevél használata?

Hogy Ön és sofőrjei is nyugodtak lehessenek, bemutatjuk forradalmi újításunkat, az E-Menetlevél mobilalkalmazást. Szabaduljon meg a gondoktól, és készítsen menetlevelet egyetlen kattintással!

Az alkalmazás aktiválásához vegye fel a kapcsolatot értékesítési képviselőjével vagy az ügyfélszolgálatunkkal az info@gpsdozor.hu címen. A szolgáltatás aktiválása szükséges a hatályos jogszabályok által előírt feltételeknek való megfeleléshez!

Szeretne valamit kérdezni?
Vagy szeretné ingyenesen tesztelni a szolgáltatásunkat?

Adja meg az elérhetőségét, és mi keresni fogjuk.

Ingyenes Ebook

El akarja hagyni a weboldalunkat anélkül, hogy elolvasta volna a 10 praktikus tippet, hogy hogyan spórolhat a járműflottán?

Adja meg az email címét és mi elküldjük az ebook-ot a későbbi elolvasásra.